Příspěvekod stanley » 29. kvě 2008 8:54
je to jedna z rozumnych moznosti rozdelenia treninku (ked niekto nechce cvicit fullbody), ktora nejde proti tomu akym spobom ludske telo funguje.
Dava celkom slusne moznosti ako spravit trenink "ekonomicky", teda ze po precviceni nejakej partie ju nemusis cvicit nepriamo iny den pri treninku inej partie, kde je tato partia pomocna ...
pre tych co to nepochopili uvediem priklad. Trebarz rozdelenie prsa+biceps, chrbat+triceps, nohy+ramena (tak oblubene u nektorych ludi).
Pokial nechcem pouzivat vylucne izolovane cviky tak v takomto "splite" pri treninku hrudniku unavis aj ramena a triceps a tie chces cvicit este potom zvlast, ale zasa ked ides na triceps a chces dat nejaky komplexny cvik, tak zasa zatazis hrudnik a ramena a ramena mas zase na zvlast den a pri pouziti komplexnych cvikov zasa cvicis aj triceps ...
takze v skutocnosti takto cvicis hrdunik 2krat, ramena a triceps 3krat, aj ked by si ich tymto splitom mal cvicit raz a cely trenink je teda tak akurat zlatanina co nedava zmysel a nefunguje (sam som tak rok cvicil a divil sa ze vysledky nikde) moc dobre ...
aj ked aj push/pull takto zlozeny ma stale trochu dieru pri pouziti drepu a mrtveho tahu v dvoch roznych treninkoch, cim si clovek moze lahko pretazit spodny chrbat (dalsia vec zistena z vlastnej skusenosti) ...
ono clovek neznali by si teraz povedal, ze o com to tu vlastne kvakam, ked inde obhajujem fullbody? No ide o to, ze pri fullbody cely trenink jaksi rata s tym, ze cvicim cele telo a ze nepotrebujem v ramci jednej treninkovej jednotky "sialeny" treninkovy objem na kazdu partiu, cim nepretazujem "kriticke" partie (trebarz ramena).
Zasa uvedem priklad a to na prsach ramenach a tricepsoch. Pri fullbody pocvicim bench (kde aj slusne zapojim triceps a predne ramena), dalej francuzak (teda izolovany cvik, lebo komplexny na triceps uz bol) a na ramena staci uz upazovanie (lebo predne delty su nalezite sundane po benchi a zadne budu po slusnom cviku na chrbat tiez).
zatial co pri splite (vyssie spomenutom) v jeden den zmastim bench a urcite aj nejake jednorucky a upazovania (3 cviky ktore idu aj na predny delt a 2 na triceps), potom pri tricepse kedze je zvlast treba zacat komplexnym cvikom teda povedzme kliky na bradla (a zasa idem pouzit prsa a predne delty, ktore uz dostali svoje pri treninku predtym) a potom ok, izolacky. A dalej ramena, tak jasne ze dam tlaky na ramena (aha triceps) atd a uz je toho celkom dost. Same o sebe pri 3 treninkoch do tyzdna by to nebol nejaky problem, ale to sme dost daleko od nejakej rozumnej frekvencie treninku. Ked sa na nejaku chceme dostat, tak nam treba split tak 3+1 a to teda bye bye ramena a lakte a mozeme sa tesit na vsakovake ine problemy spojene s nerovnomernym precvicenim tela (disbalancie, z nich vznikajuce brzdenie progresu a zaostavajuce partie atd atd atd).
Teda aby som to zhrnul, preco push/pull? Lebo to dava zmysel a neni to zlatanina co nefunguje a moze sposobit leda disbalancie. Jak ho cvicit? No tento konkretny by som radsej isiel 1+1, teda vseobecne pushpull radsej 1+1 nez 2+1. Ked 2+1 tak radsej by som siel upper/lower split.
Hoci 1+1 by som siel radsej fullbody nez split, ale takyto push/pull moze byt celkom slusna varianta tiez, mozno aj prechod na vyssiu frekvenciu cvicenia pre spliterov a dalej dava celkom slusnu moznost dat za trenink solidny load (rozumej naloz) na kazdu partiu (co u fullbody nieje az tak dobre mozne).
Volba je na kazdom osobne ...